۱۳۹۶ مرداد ۲۰, جمعه

درگذشت پزشک زن آلمانی که ۶۰سال در خدمت بیماران جذامی پاکستان بود

پزشک زن آلمانی که ۶۰سال در خدمت بیماران جذامی بود


روت فاو، دکتر جوان آلمانی نخستین بار در سال ۱۹۶۰ به پاکستان رفت. سفر این خانم دکتر آلمانی به پاکستان بیشتر تصادفی بود. روت فاو در کراچی نخستین بیماران جذامی را دید و تصمیم گرفت در آن شهر بماند و دهها هزار بیمار را درمان کند.

روت فاو حدود ۶۰سال از زندگی‌اش را در پاکستان بود و به بیماران جذامی این کشور یاری رساند. او سحرگاه روز پنجشنبه ۱۹مرداد ۹۶ در سن ۸۷سالگی در بیمارستانی در کراچی درگذشت.

روت فاو را در پاکستان 'فرشته کراچی' یا 'مادر جذامیان' می‌نامیدند. در مرگ این زن فداکار رئیس‌جمهوری پاکستان نیز اعلام سوگواری کرد.

خدمت به زندگی با دانش پزشکی

روت فاو در سال ۱۹۲۹ در شهر لایپزیگ آلمان به دنیا آمد. در اتوبیوگرافی خود تنها انگیزه تحصیل پزشکی را اندوه و خشمی دانسته که از مرگ زود هنگام برادرش به او دست داده بود.

او چنین شرح می‌دهد: «کمی پس از پایان جنگ جهانی دوم حدوداً ۷ساله بودم. برادر کوچک‌ترم مریض بود. ما در خانه برای خوردن چیزی نداشتیم و پزشک هم در دسترس نبود. زمانی که سرانجام پدر با دارو به خانه بازگشت، برادرم مرده بود. من با سرعت از پله‌های زیرزمین خانه بالا رفتم و با خود گفتم: چنین حادثه‌یی دیگر نباید رخ دهد. پزشکی: زنده یا مرده.»

روت به دانشگاه می‌رود و در رشته پزشکی در شهرهای کلن و بن تحصیل می‌کند. او تخصص خود را در رشته زنان به پایان می‌رساند. او در همین سال‌ها به گروه مسیحی 'دختران قلب مریم مقدس' می‌پیوندد.

زمانی که در آلمان پیشرفت‌های اقتصادیِ پس از جنگ آغاز می‌شود، روت تصمیم می‌گیرد در خارج از آلمان به فعالیت امدادگرانه بپردازد. خود در این باره می‌گوید: «می‌دانستم که آلمان بدون من هم از پس مشکلات خود بر می‌آید.»

این که روت فاو در پاکستان ماندگار شد، امری تصادفی بود. ۲۹ساله بود که تصمیم گرفت به هند برود و خدمات پزشکی خود را آنجا آغاز کند. اما به‌خاطر مشکلاتی که در گذرنامه‌اش پیش آمد، مدتی در کلان‌شهر ساحلی کراچی در پاکستان اقامت کرد.

او در محلات فقیرنشین این شهر برای نخستین بار در زندگی با بیماران مبتلا به جذام آشنا شد. جذام یا خوره بیماری مزمنی است که در پی ابتلا به باکتری به وجود می‌آید. عفونت ناشی از این بیماری از جمله در دستگاه عصبی، دستگاه تنفسی، پوست، و چشم‌ها دیده می‌شود و بخش‌هایی از دست و پا در نتیجه آسیب‌های مکرر از دست می‌روند.

روت فاو را در پاکستان
روت فاو را در پاکستان 'فرشته کراچی' یا 'مادر جذامیان' می‌نامیدند

روت فاو در یکی از کتاب‌های خود زندگی بیماران جذامی را چنین شرح می‌دهد: «جذامیان سرانجام با تنی معلول، مثله شده و از شکل افتاده در گوشه و کنار خیابانهای شهرهای بی‌ترحم به گدایی می‌پردازند و در گتوهای مخصوص جذامیان زندگی می‌کنند.»

'مادر جذامیان' در کراچی نخستین فعالیت‌های خود را آغاز می‌کند و در کلبه‌ای به مداوای نخستین جذامیان می‌پردازد. پس از چندی در پی جمع‌آوری کمکهای مالی از اروپا بیمارستان مجهزی برای درمان جذامیان ساخته می‌شود.

نتیجه یک عمر کوشش

دولت پاکستان در سال ۱۹۷۹روت فاو را به‌عنوان مشاور دولت برگزید. او را در سال ۱۹۸۸ به‌عنوان شهروند افتخاری پاکستان انتخاب شد. در پی فعالیت‌های روت فاو و همکاران او بیش از ۵۰هزار جذامی سلامت خود را بازیافتند و اکنون از بیماری جذام در پاکستان دیگر اثری نیست.

'فرشته کراچی' در طول زندگی پربارش جوایز بسیاری دریافت کرد. او از جمله در آلمان صلیب افتخار این کشور، جایزه آلبرت شوایتزر و جایزه تلویزیون آلمان (بامبی) به‌عنوان 'قهرمان ساکت' را دریافت کرد.

روت فاو اما به جوایز علاقه‌یی نداشت. او خود در این باره می‌گوید: «من چندان علاقه‌یی به جوایز ندارم، چون می‌خواهم آزادانه به آرایشگاه بروم، یا برای خرید کفشی نو به بازار بروم.» و ادامه می‌دهد که در چنین شرایطی 'دلم نمی‌خواهد توجه مردم به من جلب شود'.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر